Китай изстреля безпилотен космически апарат за събиране на проби от най-далечната

...
Китай изстреля безпилотен космически апарат за събиране на проби от най-далечната
Коментари Харесай

Китай изстреля сонда до „обратната“ страна на Луната

Китай изстреля безпилотен галактически уред за събиране на проби от най-далечната страна на Луната, предадоха международните организации.

Ракета без екипаж, носеща сондата Chang'e-6, излетя от галактическия център за изстрелване Wenchang към 17:27 ч. локално време.

Задачата на сондата е да кацне на Южния полюс на Луната, след което да вземе и да донесе проби – амбициозна цел, която не е постигана до момента.

 След 50 година Съединени американски щати с нова задача на Луната: НАСА възнамерява да изпрати сонда на земния сателит Светът 1 мин. След 50 година Съединени американски щати с нова задача на Луната: НАСА възнамерява да изпрати сонда на земния сателит  Сондата „ Озирис-Рекс ” се върна на Земята: Ще търси по какъв начин се е образувала Слънчевата система Светът 1 мин. Сондата „ Озирис-Рекс ” се върна на Земята: Ще търси по какъв начин се е образувала Слънчевата система  Мисия „ Чандраян-3 “: Индия прави опит да спусне уред на южния полюс на Луната Светът 1 мин. Мисия „ Чандраян-3 “: Индия прави опит да спусне уред на южния полюс на Луната  НАСА: Луната се свива, образуват се земетресения и свлачища. Опасно е за астронавти Светът 6 мин. НАСА: Луната се свива, образуват се земетресения и свлачища. Опасно е за астронавти  След 50 година Съединени американски щати с нова задача на Луната: НАСА възнамерява да изпрати сонда на земния сателит Светът 1 мин. След 50 година Съединени американски щати с нова задача на Луната: НАСА възнамерява да изпрати сонда на земния сателит  Сондата „ Озирис-Рекс ” се върна на Земята: Ще търси по какъв начин се е образувала Слънчевата система Светът 1 мин. Сондата „ Озирис-Рекс ” се върна на Земята: Ще търси по какъв начин се е образувала Слънчевата система  Мисия „ Чандраян-3 “: Индия прави опит да спусне уред на южния полюс на Луната Светът 1 мин. Мисия „ Чандраян-3 “: Индия прави опит да спусне уред на южния полюс на Луната  НАСА: Луната се свива, образуват се земетресения и свлачища. Опасно е за астронавти Светът 6 мин. НАСА: Луната се свива, образуват се земетресения и свлачища. Опасно е за астронавти

53-дневната задача има за цел да донесе към два кг лунни проби за разбор.

Озовавайки се на лунната повърхнина, апаратът два дни ще взима проби, преди да се върне на Земята. Chang'e-6 би трябвало да се приземи във Вътрешна Монголия, Северен Китай при започване на юни.

Снимка: Reuters

След като сондата се отдели от ракетата, ще й трябват четири или пет дни, с цел да доближи орбитата на Луната. 

Южният полюс на Луната се назовава „ противоположната “ или „ тъмната “ страна, тъй като не може да се види от Земята. В този регион има повече кратери, които са по-малко покрити от антични потоци лава, в сравнение с забележимата за нас страна на земния сателит.

Снимка: Reuters

Учените се надяват, че проби от по-отдалечената част от Луната ще хвърлят светлина върху нейното образуване.

Изстрелването на сондата бележи първата от трите задачи до спътника на Земята без екипаж, планувани от Китай това десетилетие.

Снимка: Getty Images / iStock

През 2018 г. Китай осъществи първото си безпилотно кацане на далечната страна на Луната с апарата Chang'e-4. През 2020 година на естествения сателит на Земята беше и Chang'e-5, който се завърна с проби от повърхността на по-близката част до Земята. Тогава Китай стана третата страна след Съединени американски щати и някогашния Съюз на съветските социалистически републики, съумяла да достави материал от Луната. 

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР